lørdag 10. mai 2008

Alanya – lange strender og uteliv

Alanya er det største charterreisemålet i Tyrkia og det stedet flest nordmenn reiser til.

Utsikt fra borgen mot Kleopatra-stranden (bilde hentet fra Wikimedia)

På 1980-tallet da de første charterturistene begynte å reise hit, var Alanya en søvnig liten fiskelandsby. Området rundt den gamle havnen i Alanya og halvøya med festningen har fremdeles et sjarmerende landsbyaktig preg, men resten av Alanya har vokst enormt og er i dag en pulserende turistby. Hvert år kommer det godt over en million turister til Alanya.

I antikken het byen Coracesium, og legenden forteller at Markus Antonius gav den vestlige stranden i Alanya i bryllupsgave til dronning Kleopatra av Egypt, den stranden kalles fremdeles for Kleopatra-stranden. På 1200-tallet gav den seltjukske sultan Aladdin Keykubat byen navnet ”Alaiye” som var en forkortelse for ”Aladdins by”. Borgen i Alanya, det antikke skipsverftet og det åttekantede Røde Tårn (Kizil kule) stammer fra storhetstiden under Sultan Aladdin Keykubat.

Strender

Alanya har to lange strender på hver side av sentrum, Kleopatra-stranden og den østlige stranden, som strekker seg milevis av gårde i retning Mahmutlar. Dersom du reiser til selve Alanya, er det disse strendene du kommer til å bruke. Det finnes i også flere strender like utenfor Alanya i Avsallar, Konakli og Incekum, og noen charteroperatører selger også reiser hit. Her er det typisk med store hotellkomplekser som ligger mer eller mindre rett på stranda.

Været

Alanya har Middelhavsklima, et varmt sådant. Sesongen er lang, det er sommertemperaturer (18-25 grader) allerede ved påsketider, og flere charterselskaper begynner sesongen i midten av april. Juli og august er normalt veldig varme måneder så langt øst i Middelhavet, så varme at de fastboende gjerne ”stikker av” til hus og hytter høyt oppe på det kjølige fjellet på den tiden. Så er du ømfintlig for varme, unngå juli og august, det kan bli opptil 45 grader i skyggen i blant. Deretter kjølner det igjen til deilig Middelhavstemperatur, og det kan godt være 25-30 grader helt til slutten av oktober.

Selv utenfor sesong, altså november, desember, januar, februar og mars er det behagelig å være i Alanya selv om været på den tiden er mer ustabilt. Noen turoperatører tilbyr langtidsreiser for folk som gjerne vil ha mildt klima og slippe snømåking hjemme. Med alle nordmenn og skandinaver som etter hvert har kjøpt seg hus i Alanya vil denne type vinterturisme nok bare øke i dette området. Det finnes nok enkelte vinterturister som ikke vil synes det er plagsomt om det ble 20 grader på selveste julaften.

Transport

Taxi er en rimelig og grei måte å komme seg hjem på om natten, men på dagtid bruk dolmus’en! ”Dolmus” betyr ”fylt opp” på tyrkisk og det er akkurat det dette er; en minibuss som opererer etter mottoet ”det er ikke fullt før det renner over”. Dolmus’en kjører fra morgen til kveld frem og tilbake langs veien, stopper og tar på og slipper av folk overalt, ingen faste busstopp, det er bare å gi et tegn. Og den koster en slikk og ingenting.

Shopping

Alanya har en masse shoppingmuligheter for turister, basargater på kryss og tvers med typiske ting som suvenirer og rariteter, kopiklær, sko, vesker og accessories. I tillegg finnes det selvsagt teppe-, gull- og krydderbutikker. Her er det om og gjøre å prute! Husk om du pruter med et glimt i øyet og spøker med selgeren, er det lettere å få prisen dit du vil. Det er også gjerne lettere å få bra priser mot slutten av sesongen. Selgerne kan være litt plagsomme og masete, men slik er salgskulturen der nede. Prøv å ta det med et smil.

For mer avansert moteshopping (ekte internasjonale merkevarer, tyrkiske designere osv) anbefales en tur til Antalya, som er en større by (cirka 1,5 time unna, der flyplassen ligger).

Uteliv

Det er mye uteliv i Alanya. Det å bo på hotellene nede i den gamle havna er superkoselig, men det kan bli temmelig mye bråk fra barene og diskotekene, så er man ømfintlig for nattesøvnen, anbefales det å finne et hotell litt lenger unna. Det er mye uteliv som passer de yngre som er glad i å feste, men der er også andre typer steder.

Jeg har blitt anbefalt en restaurant som heter Kordon, der spilles det levende musikk fra 60-80’åra. Den skal være veldig populær som et sted å starte kvelden. Deretter fortsetter folk gjerne til et diskotek.

En grillrestaurant for kjøtt (ocakbasi) som heter Kervansaray skal være veldig bra, med nydelige meze’r (forretter) og kjøttmat. Harbour restaurant nedenfor det Røde Tårn er også anbefalt, med live musikk i bakgrunnen og en herlig utsikt til havet.



Det antikke skipsverftet by night, bilde tatt av Stenjeep at Flickr. Tips! Om du går på Flickr.com og søker "Alanya" får du opp masse flotte bilder!

Nyttige linker
Alanya’s offisielle web-side: http://www.alanya.bel.tr/translationEN/
Alanya’s hotellforenings web-side: http://www.alanya.com.tr/en

Hvordan komme seg til Alanya

Flyselskaper/charterselskaper:
Norwegian har siden ifjor hatt direkteruter til Antalya og de fleste turoperatørene har Alanya på programmet. Prøv et søk hos Travelpartner eller Travellink for å få opp de beste tilbudene på flybilletter, pakketur, hotell eller leiebil.

Nærmeste flyplass: Antalya

Avstand fra flyplassen i Antalya til Alanya: 135 km, ca. 1 ½ time med bil

Anbefalte utflukter:
- Damlatas-grotten
- DimCay-elven
- Båtturene som tilbys fra havnen
- Tyrkisk Aften (En fin kombinasjon av tradisjonelle tyrkiske retter og kultur)
- En spasertur til Slottet som dekker fjelltoppen i Alanya (vakker utsikt)
- De hvite kalksteinene i Pamukkale (lengre tur, normalt med én overnatting)

fredag 2. mai 2008

Musikk, jazz og uteliv i Istanbul

Istanbul er en kokende heksegryte av kultur, her finnes gammelt og nytt, tyrkisk og internasjonalt, orientalsk og vestlig. Bare en tur rundt i byen vil gi et inntrykk av et svært mangfoldig musikkliv.

Istanbul internasjonale jazzfestival

Dersom du er glad i jazz, er det mange små og større jazzscener i Istanbul, og den store jazzfestivalen som pleier å gå av stabelen hver sommer i juli anbefales på det sterkeste. Her er alltid mange store navn, og det er ikke bare jazz men også store navn innen andre sjangre. Sjekk ut Istanbul internasjonale jazz festivals program her http://www.iksv.org/Caz/English/program.asp

JC’s (Istanbul Jazz Center), Ortaköy

Den berømte tyrkiske jazzpianisten Kerem Görsev flyttet jazzbaren sin fra Macka til Ortaköy for et par år siden. Her åpnet han JC’s på toppen av en av sidebygningene til nye Radisson SAS hotellet i Ortaköy. Multimusikkunstneren Fatih Erkoc som også har bodd i Norge i 11 år, er ofte på repertoaret på denne baren, det er også en rekke store jazznavn, både tyrkiske og internasjonale. Hva de har på plakaten, sjekker du ut her http://www.istanbuljazz.com/eng/

Nardis, Galata

Nardis er en bitteliten røykfylt jazzklubb med røde mursteinsvegger og trangt om plassen. Småkoselig og ektefølt atmosfære. Nardis ligger rett rundt hjørnet av Galata-tårnet i Galata, spaser ned fra Tünel i Beyoglu.http://www.nardisjazz.com/


Bilde hentet fra Flickr: http://www.flickr.com/photos/zhivago/85562676/

Jazz Cafe Istanbul, Beyoglu

I området rundt Büyük Parmak sokak, en sidegate fra Istiklal-gaten ligger mange små barer og utesteder. Her ligger også et par jazzkaféer, sjekk for eksempel denne: http://www.jazzcafeistanbul.com/


Andre kjente musikklubber

Babylon, Beyoglu

Babylon er kanskje den mest kjente musikklubben i Istanbul, med mange forskjellige typer musikk og artister på programmet. Alt fra hip hop og electronica til Mari Boine, Marianne Faithful og 80-talls partys’s. Sjekk hva det har på programmet neste gang du skal til Istanbul: http://www.babylon.com.tr/en/homepage/


Hayal Kahvesi, Beyoglu

I sidegaten fra Istiklal, ikke langt unna Jazz Cafe Istanbul som nevnt over, ligger gode gamle Hayal Kahvesi. Det ser ut som en typisk pub/cafe med mursteinsvegger og små bord. Men når mørket senker seg begynner alltid livemusikken. Dette var første sted jeg hørte ordentlig tyrkisk rock. http://www.hayalkahvesibeyoglu.com/


Bilde av Hakan Selvi frahttp://pt.trekearth.com/gallery/Middle_East/Turkey/Marmara/Istanbul/Cubuklu/

Hayal Kahvesi, Cubuklu

Den samme kafeen har en avdeling på Asia-siden av Bosporus-stredet, like ved vannkanten. Her kan du sitte ved bord eller ligge henslengt på puter utendørs og lytte til livemusikk og nyte en drink under stjernene. Hvordan komme seg dit: Ta buss eller taxi oppover sjøveien langs Bosporus til du kommer til svingen mellom Istinye og Yeniköy, gå av ved bensinstasjonen (tidligere BP stasjon, nå Petrol Ofisi). Gå over veien og vent på en liten båt som er merket ”Hayal Kahvesi”. Ta båten tvers over Bosporus til kafeen.http://www.hayalkahvesi.com.tr/index.php


Roxy, Beyoglu

Populært utested/klubb med live musikk og party’s. Se: http://www.roxy.com.tr/

Er du ellers interessert i å få en smakebit av en fantastiske musikkblandingen som Istanbul bobler over av, så kan jeg anbefale Fatih Akin's film "Crossing the bridge - The sound of Istanbul".

Se ellers tyrkiske musikk cd'er i margen på bloggen min.