onsdag 9. april 2008

Til Istanbul for første gang?


Istanbul er tidsmaskinen der det hypermoderne møter det tidløse, og du kan gå mange hundre år tilbake i tid bare ved å runde et gatehjørne. Her er palasser, historikk og uante shoppingmuligheter!

Den blå moské (Sultanahmet Camii)
er Tyrkias eneste moske med hele seks minareter, altså høye, spisse tårn der muezzinen i gamle dager ropte inn til bønn. Navnet skyldes de berømte blå Iznik-flisene på utsiden.



Hagia Sofia-kirken (Aya Sofya) (bildet)
Tvers over plassen ligger Hagia Sofia, en diger rød kirke med enorm kuppel og fire minareter som ble bygd av keiser Justitian i år 543. Den var Konstantinopels hovedkatedral i 900 år inntil den ble ombygd til moske og senere museum. På 1000-tallet besøkte vikingene Konstantinopel. Noen ble leiesoldater i keiserens garde. I balustraden på det søndre galleriets øverste etasje finner du runeinskripsjonen med teksten "Halfdan risset disse runer".

Topkapi Sultanpalasset (Topkapi sarayi)
Rundt hjørnet fra Hagia Sofia ligger Topkapi-palasset, sultanpalasset fra det 15. århundre, med sine tre hager – den ytterste for gjester, den mellomste for betrodde medarbeidere og regjeringsmedlemmer, og den innerste for sultanen selv og hans harem. Her kan du se sultanens skattkammer med store mengder diamanter og edelsteiner, gull og sølv, en imponerende samling porselen fra Ming og andre dynastier, sultanens klær og smaragdbesatte troner, og palasskjøkkenets enorme gryter som skulle fø 4000 mennesker hver dag.

Mest spennende er kanskje relikvierommet hvor du finner hårstrå fra profeten Muhammeds skjegg og en bit fra den hellige svarte steinen fra Kabaen i Mekka. Mange muslimer drar på pilgrimsreise hit. Haremet, der sultanens koner, konkubiner og barn ble vartet opp av evnukker, er den eneste delen av Topkapi-museet hvor du må følge guidet tur – ellers kan du vandre fritt omkring.

Basilika-sisternen (Yerebatan sarayi)
Bysants keiserpalass og hager fikk i sin tid vann fra en stor, underjordisk vannsisterne kalt Basilikasisternen, fra år 532 e.Kr. Den finner du på motsatt side av veien overfor Hagia Sofia. Den kalles "det sunkne palass", for det er nettopp det den ligner med alle sine vakre marmorsøyler. I blant utnyttes den fantastiske akustikken her nede til fremføring av klassisk musikk.

Basarene (Kapali Carsi)
Basarene (Grand Bazar eller Kapali Carsi, "den lukkede basaren") med sine 4000 små butikker under eldgamle rosemalte bueganger er et must når man besøker Istanbul! Den ble bygget allerede i 1461 og er både verdens eldste og verdens største lukkede basar. I dag er den mest myntet på turister, og det selges i hovedsak suvenirer, tepper, gull og kopivarer.

Husk: Tyrkiske selgere er pågående. Selv i de mest moderne motebutikker i Istanbuls nye kjøpesentre hender det at butikkmedhjelperen "suger seg på deg" som en skygge. Dette fordi tyrkiske kunder forventer full service. For nordmenn kan denne oppofrelsen bli i meste laget. Ta det godt humør, nyt en kopp te i teppebutikken og husk at du trenger ikke kjøpe. Pruting hører med, og finner du tonen med selgeren, har du større sjanser for en god pris.

Alle severdighetene nevnt i dette innlegget ligger i Sultanahmed-området, eller gamlebyen.

Bildet "Istanbul birds in flight" av den Blå Moske øverst i dette innlegget er tatt av Oberazzi.

Ingen kommentarer: