onsdag 9. april 2008

Istanbul – flere severdigheter og basarer

Istanbul Arkeologiske Museum ligger rett nedenfor Hagia Sofia og Topkapi-palasset. Her er gjenstander helt fra jordbruksrevolusjonen for 10 000 år siden, da menneskene kom ut av hulene og begynte å dyrke jorden.

Langs siden av Den Blå Moske ligger Hippodromen. I dag er det kun en avlang åpen plass, men i det gamle Bysants ble området brukt til veddeløp med hest og vogn.

Krysser du Hippodromen finner du Museet for Tyrkisk og Islamsk Kunst, som forteller om tyrkernes utvikling fra nomadiske stammefolk til osmanske aristokrater. Drakter og interiør fra forskjellige epoker, samt utrolig vakre og godt bevarte håndknyttede 400-500 år gamle tepper.

Alle de tidligere nevnte severdighetene ligger i Sultanahmet-området, der det gamle Bysants og Konstantinopel en gang lå. Men Istanbul strekker seg i alle retninger. Utenfor basaren finner du gater med gullverksteder, undertøys- og brudekjolebutikker og andre varer beregnet på tyrkere. Området kryr av kjempebillige varer av vekslende kvalitet.



Den Egyptiske Basar (Misir Karsisi), (bildet) også kalt Krydderbasaren, er en liten lukket basar som tilbyr krydder, søtsaker, natursvamp, hampvotter og gull. I etasjen over basarens hovedinngang ligger restauranten Pandelli, med tykke gamle vegger og historisk sus.

Et av de billigste handlestedene i byen ligger på utsiden av Den Egyptiske Basar og byr på alt fra frø og blomsterløk til dyr som hundevalper, kattunger, aper, høner, duer, kanarifugler og blodigler (ugh!) på store vanntanker. Om du finner kopiklær eller vesker på gaten rundt Den Egyptiske Basar som du også fant i basarene, så sammenlign prisen – trolig er det mye billigere!

Tvers ovenfor den egyptiske basaren står mengder av fiskere bortover Galata-broen med sine stenger. Broen ble bygd over den smale bukten kalt Det Gyldne Horn, mellom Konstantinopel og den opprinnelige genoetiske bydelen Galata. I Galata-området bodde i gamle dager "utlendingene" i ghettoer av italienere, jøder, armenere og andre nasjonaliteter. Derfor vrimler området fortsatt av utallige katolske, armenske og gresk-ortodokse kirker, samt jødiske synagoger.

Ingen kommentarer: