Klær i basarene - kopier
Alle klær man finner i og ved gatene nær basarene er kopier. Pass også på de slitne parfymeselgerne ved inngangene, som prøver å selge utvannet skvip på originale parfymeflasker. Ikke kjøp! Går man ut av den store basaren (Kapali Carsi) ved den nedre utgangen og følger nettverket av gater som skråner nedover i retning av Eminönü og den Egyptiske Basar, finner man mer kopivarer og mye morsomt krimskrams. I disse gatene bugner det også av brudekjolebutikker, butikker med blondeundertøy, utsalg for stoff og silkebånd i metervare, og perler og paljetter i løsvekt. Så er man den kreative typen bør man ta seg en tur i dette området.
Lokale ukentlige markeder med frukt, grønt og rimelig tøy av ”no label”
De fleste tyrkiske nabolag i alle byer har et lokalt marked en fast dag uka. Her kommer alle konene og kjøper inn en ukes beholdning ferske grønnsaker og frukt fra torgbodene. På disse markedene kan man finne mye annet rart også, for eksempel verktøy, klokker, leker, vesker, sokker, undertøy og nattøy og en del klær. Varene er veldig billige og av lav kvalitet - likevel finnes det en del som er helt brukbart.
Skal man for eksempel ha fjorten hvite underskjorter i bomull, en blomstret bestemorsnattkjole eller en koselig pyjamas så kan disse godt holde veldig lenge. Det gjelder å plukke ut det som ser ut til å være bra. De fleste klær som selges på slike markeder er ”no label”. Merkene er gjerne Grant (i stedet for Gant), FINA i stedet for FILA osv. Spør gjerne i hotellresepsjonen på hvilken ukedag og hvor det ukentlige markedet er. Marked på tyrkisk heter ”pazar” (som også er det tyrkiske ordet for ”søndag”, sannsynligvis fordi markedene i gamle dager gjerne ble holdt på søndager).
Ta også en tur til hyggelige Ortaköy (bildet) om du liker markeder og gateselgere. Her selges håndstrikkede skjerf og luer, sølvringer, antikviteter, snurrepiperier og alt det folk har lyst å selge. Minner kanskje litt om Portobello Road i London, bare mye mindre. Hyggelige kaféer og tesalonger er her også. Ortaköy er best i helgene.
Lokale ukentlige markeder med overskuddssalg av merkevarer
Noen ukentlige markeder har spesialisert seg på overskuddsvarer. Mange store butikkjeder i Europa og andre verdensdeler, inkludert de dyreste designerne, produserer sine klær i Tyrkia. Plagg som blir til overs fra produksjonen eller som har små feil, havner ofte på spesielle markeder eller utsalg. Hvis du ikke bryr deg om flekken på Dolce Gabana-jeansen eller Cavalli-t-skjorta, så kan du jo ta en titt.
De mest kjente markedene av denne typen er:
- ”Ulus Pazari”, som ikke lenger ligger i Ulus, men har flyttet til Eskidji-bygningen i Yenibosna, ikke langt unna Atatürkflyplassen (lørdager og søndager) – dette markedet kalles også for sosietetsmarkedet fordi sosieteten kommer for å kjøpe billige designklær her.
- ”Kadiköy Sali Pazari” i Kadiköy på Asia-siden (tirsdager og et mindre marked på fredager).
- ”Yeni Levent Pazari” i Levent, gå ned gaten bak Tommy Hillfiger-butikken ved 4. Levent Metrostasjon (tirsdager).
Faste utsalg av overskuddsvarer og feilvarer - merkevarer
Noen faste innendørsmarkeder selger overskuddsproduksjon og feilvare av originale merker for en billig penge: Eksempler er ”Beyoglu Is merkezi” og ”Terkoz Pasaji”, begge ligger i Istiklal-gaten (like i nærheten av den flotte glassbutikken Pasabahce).
Moderne shoppingsentre med originale merkevarer
Foretrekker du store, moderne shoppingsentre med originale merker og design så prøv for eksempel:
- Akmerkez i Etiler
- Metro City eller Kanyon i Levent
- Cevahir i Sisli
- Istinye Park i Istinye
Disse shoppingsentrene er som de norske, moderne og fulle av spennende butikker. Både butikker vi kjenner hjemmefra som Quicksilver, Lewis, NIKE, Timberland, Accessorize osv men også mange flotte merker som vi ikke har i Norge. Her er prisene straks mer lik de norske, men jeg tør vedde på at Gant-genseren eller Billabong shortsen koster en del mer i Norge. Enda bedre er det når man kommer når de har salg! I motsetning til på alle markedene nevnt ovenfor, er det ikke normalt å prute på disse sentrene. Det er også mye bra sko på disse stedene.
Luksus designervarer – tyrkiske og internasjonale
Har du lyst å se de mest moteriktig kledde menneskene du noen gang har sett i ditt liv, så sett deg på en kafé/restaurant i Abdi Ipekci gaten i Macka og se på de som ferdes i området – du vil aldri tro at du er i Istanbul! I dette nabolaget er det veldig moderne å bære på en liten mopshund i en veske som matcher de superhøyhælte skoene, og botox og silikon er dagligvare.
Denne gaten samt andre gater i Macka-Nisantasi-Tesvikiye området er full av originalbutikker som Armani, Boss, MaxMara, Punto og DonnaKaran NewYork, men også rimeligere merker som Zara, TopShop, Mango og Marks and Spencer. Jeg har ikke sammenlignet de dyreste designervarene med det de koster hjemme eller i sine opprinnelige hjemland, så her får du sjekke det ut selv. Av en eller annen grunn er Marks and Spencer faktisk dyrere i Tyrkia enn i Norge, noe som jeg finner svært merkelig og det er det eneste eksempelet som går mot strømmen når det gjelder pris.
Ellers for flott design og høy kvalitet, sjekk også ut de mest kjente tyrkiske designhusene som for eksempel Vakko, Beymen og Yargici. Du finner dem både i Macka og på en del av shoppingsentrene.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar