søndag 29. juni 2008

Kas – bohemsk og sjarmerende

Kas uttales ”kasj” og betyr ”øyenbryn” på tyrkisk, og det er akkurat det Kas ser ut som, om du kommer kjørende mot Kas langs den vakre kystveien som snirkler seg langs Middelhavet vestover fra Antalya forbi Kemer og Olympus i retning Kas. Kas ligger i en skråning, i en bukt med to smale nes stikkende ut på hver side, som tupper av et øyenbryn. Rett foran Kas, så nært at du kan se lysene fra bilene som kjører der, ligger Meis, en gresk øy. (Bildet fra Kas sjarmerende gater tatt av dachalan)

Kas er en av mine absolutte favorittsteder å feriere i Tyrkia. Dette fordi jeg foretrekker steder som har noe unikt og annerledes over seg, og som ikke er overfylt av turister. Kas er fremdeles den lille landsbyen utenfor allfarvei, men har et bohemsk preg og litt av det turister gjerne vil ha, men ikke for mye. Med dette mener jeg at det finnes butikker og barer og båtturer, i akkurat passe mengde.

Shopping: sølvsmykker og kunsthåndverk

(Bilde tatt av Marija&Kiza.) Du kan si mye fint om shoppingen i Istanbul; i basarene og i Ortaköy, eller på de fleste andre turiststeder i Tyrkia, men faktum er at du ofte ser igjen mange av de samme produktene. Selv om sølvringene er fine, eller pyntegjenstandene spesielle, så blir det fort kjedelig for den som har vært i Tyrkia noen ganger og kanskje kjøpt disse tingene før. Det som er så annerledes med Kas er at flere sølvsmeder, antikvitetssamlere og andre typer kunsthåndverkere har åpnet butikk der, og selger sine unike kunstverk og smykker. Det er mye mer spennende å kjøpe noe som det ikke går tretten på dusinet av. Så kos deg med å vandre rundt i de smale, bratte gatene i Kas og de små og få butikkene.

Hoteller og pensjonater

Overnattingsmulighetene i Kas består mye av pensjonater og småhoteller, og få eller ingen store luksushoteller. Kas har heller ingen riktige strender, men mange muligheter for bading fra klippene. Jeg har ofte bodd på vesle Hotell Habesos; rommene har en meget enkel standard, men beliggenheten er super. Rommene har flott utsikt over innfarten til havna og Middelhavet.

Slaraffenliv på klippene med en kald en

Jeg pleier å stå opp å droppe hotellets frokost. I stedet går jeg rett over veien til den enkle serveringen som ligger der og bestiller speilegg, tyrkisk frokost med ost, tomat og oliven og morgenferskt brød under oliventrærne. Etter å ha fortært denne, er det bare å rusle et par tre meter fremover på klippene og slenge seg på en solseng. Her blir jeg liggende hele dagen og sole meg, knipse på kelneren når jeg trenger noe kaldt å drikke, og når det blir for varmt er det bare å klatre ned badetrappa og kjøle seg av i Middelhavet.

Når temperaturen i skyggen langs Middelhavet blir skikkelig varm, så følger gjerne sjøtemperaturen etter. Noen ganger i Alanya eller andre steder på Sydkysten er havet så varmt at man blir ikke riktig avkjølt og lengter etter kjøligere vann. Vannet i Kas foran Hotell Habesos må ha et kaldt oppkomme, for her er vannet alltid skikkelig kjølig forfriskende – også på de varmeste dager! Herlig!

(Bilde tatt av Marija&Kiza)

Anbefalte utflukter fra Kas

Kas ligger midt i det området som kanskje er aller mest konsentrert av antikke byer og spennende severdigheter i Tyrkia, så det er et perfekt utgangspunkt for den eventyrlystne!

- Kekova og den sunkne by
- Den pittoreske øya Simena
- ”Saklikent” – den gjemte by
- Den greske øya Meis
- Myra, ”julenissen” St. Nicolas kirke
- Patara beach: de fredede havskilpaddenes strand
- Den antikke byen Xanthos
- Dykking
- Paragliding
- Trekking i fjellene
- Båtturer med svømming og snorkling

(Bilde tatt av Marija and Kiza)

1 kommentar:

Anonym sa...

veldig fint forklaring om en av middelhavets paradis:)takk for det.