lørdag 10. mai 2008

Alanya – lange strender og uteliv

Alanya er det største charterreisemålet i Tyrkia og det stedet flest nordmenn reiser til.

Utsikt fra borgen mot Kleopatra-stranden (bilde hentet fra Wikimedia)

På 1980-tallet da de første charterturistene begynte å reise hit, var Alanya en søvnig liten fiskelandsby. Området rundt den gamle havnen i Alanya og halvøya med festningen har fremdeles et sjarmerende landsbyaktig preg, men resten av Alanya har vokst enormt og er i dag en pulserende turistby. Hvert år kommer det godt over en million turister til Alanya.

I antikken het byen Coracesium, og legenden forteller at Markus Antonius gav den vestlige stranden i Alanya i bryllupsgave til dronning Kleopatra av Egypt, den stranden kalles fremdeles for Kleopatra-stranden. På 1200-tallet gav den seltjukske sultan Aladdin Keykubat byen navnet ”Alaiye” som var en forkortelse for ”Aladdins by”. Borgen i Alanya, det antikke skipsverftet og det åttekantede Røde Tårn (Kizil kule) stammer fra storhetstiden under Sultan Aladdin Keykubat.

Strender

Alanya har to lange strender på hver side av sentrum, Kleopatra-stranden og den østlige stranden, som strekker seg milevis av gårde i retning Mahmutlar. Dersom du reiser til selve Alanya, er det disse strendene du kommer til å bruke. Det finnes i også flere strender like utenfor Alanya i Avsallar, Konakli og Incekum, og noen charteroperatører selger også reiser hit. Her er det typisk med store hotellkomplekser som ligger mer eller mindre rett på stranda.

Været

Alanya har Middelhavsklima, et varmt sådant. Sesongen er lang, det er sommertemperaturer (18-25 grader) allerede ved påsketider, og flere charterselskaper begynner sesongen i midten av april. Juli og august er normalt veldig varme måneder så langt øst i Middelhavet, så varme at de fastboende gjerne ”stikker av” til hus og hytter høyt oppe på det kjølige fjellet på den tiden. Så er du ømfintlig for varme, unngå juli og august, det kan bli opptil 45 grader i skyggen i blant. Deretter kjølner det igjen til deilig Middelhavstemperatur, og det kan godt være 25-30 grader helt til slutten av oktober.

Selv utenfor sesong, altså november, desember, januar, februar og mars er det behagelig å være i Alanya selv om været på den tiden er mer ustabilt. Noen turoperatører tilbyr langtidsreiser for folk som gjerne vil ha mildt klima og slippe snømåking hjemme. Med alle nordmenn og skandinaver som etter hvert har kjøpt seg hus i Alanya vil denne type vinterturisme nok bare øke i dette området. Det finnes nok enkelte vinterturister som ikke vil synes det er plagsomt om det ble 20 grader på selveste julaften.

Transport

Taxi er en rimelig og grei måte å komme seg hjem på om natten, men på dagtid bruk dolmus’en! ”Dolmus” betyr ”fylt opp” på tyrkisk og det er akkurat det dette er; en minibuss som opererer etter mottoet ”det er ikke fullt før det renner over”. Dolmus’en kjører fra morgen til kveld frem og tilbake langs veien, stopper og tar på og slipper av folk overalt, ingen faste busstopp, det er bare å gi et tegn. Og den koster en slikk og ingenting.

Shopping

Alanya har en masse shoppingmuligheter for turister, basargater på kryss og tvers med typiske ting som suvenirer og rariteter, kopiklær, sko, vesker og accessories. I tillegg finnes det selvsagt teppe-, gull- og krydderbutikker. Her er det om og gjøre å prute! Husk om du pruter med et glimt i øyet og spøker med selgeren, er det lettere å få prisen dit du vil. Det er også gjerne lettere å få bra priser mot slutten av sesongen. Selgerne kan være litt plagsomme og masete, men slik er salgskulturen der nede. Prøv å ta det med et smil.

For mer avansert moteshopping (ekte internasjonale merkevarer, tyrkiske designere osv) anbefales en tur til Antalya, som er en større by (cirka 1,5 time unna, der flyplassen ligger).

Uteliv

Det er mye uteliv i Alanya. Det å bo på hotellene nede i den gamle havna er superkoselig, men det kan bli temmelig mye bråk fra barene og diskotekene, så er man ømfintlig for nattesøvnen, anbefales det å finne et hotell litt lenger unna. Det er mye uteliv som passer de yngre som er glad i å feste, men der er også andre typer steder.

Jeg har blitt anbefalt en restaurant som heter Kordon, der spilles det levende musikk fra 60-80’åra. Den skal være veldig populær som et sted å starte kvelden. Deretter fortsetter folk gjerne til et diskotek.

En grillrestaurant for kjøtt (ocakbasi) som heter Kervansaray skal være veldig bra, med nydelige meze’r (forretter) og kjøttmat. Harbour restaurant nedenfor det Røde Tårn er også anbefalt, med live musikk i bakgrunnen og en herlig utsikt til havet.



Det antikke skipsverftet by night, bilde tatt av Stenjeep at Flickr. Tips! Om du går på Flickr.com og søker "Alanya" får du opp masse flotte bilder!

Nyttige linker
Alanya’s offisielle web-side: http://www.alanya.bel.tr/translationEN/
Alanya’s hotellforenings web-side: http://www.alanya.com.tr/en

Hvordan komme seg til Alanya

Flyselskaper/charterselskaper:
Norwegian har siden ifjor hatt direkteruter til Antalya og de fleste turoperatørene har Alanya på programmet. Prøv et søk hos Travelpartner eller Travellink for å få opp de beste tilbudene på flybilletter, pakketur, hotell eller leiebil.

Nærmeste flyplass: Antalya

Avstand fra flyplassen i Antalya til Alanya: 135 km, ca. 1 ½ time med bil

Anbefalte utflukter:
- Damlatas-grotten
- DimCay-elven
- Båtturene som tilbys fra havnen
- Tyrkisk Aften (En fin kombinasjon av tradisjonelle tyrkiske retter og kultur)
- En spasertur til Slottet som dekker fjelltoppen i Alanya (vakker utsikt)
- De hvite kalksteinene i Pamukkale (lengre tur, normalt med én overnatting)

3 kommentarer:

Steen Jep sa...

Nice to see my pictures used. The first one is also borrowed from my pictures on flicker.com

Steen Jeppesen
Danmark

Anonym sa...

Hey! I know thіs is κind of off topic but Ι waѕ wonԁering whiсh
blog platform are you uѕіng foг this website?

I'm gettіng fеd up оf Worԁpress becаuse I'ѵe had problemѕ ωith hackerѕ anԁ
I'm lοoking at options for anothеr platform.
Ι would be great іf you could point me in
the directіon οf a gοoԁ рlatfοrm.


my ѕite: SEOPressor V5

Lalla sa...

Sorry for late reply. This platform is blogger.com, Google-based.