fredag 16. januar 2009

Karatas – legenden om den svarte steinen i Foca

Det sies at det finnes en svart stein et eller annet sted i Foca, ingen vet hvor den er, men tråkker du på den er du dømt til å alltid vende tilbake til Foca.

Slik sies det i alle fall av de lokale ”Fokaierne” i Foca, og det virker som det kan være noe i det. Det er mange både tyrkere og turister som kommer hit og faller pladask. Og deretter kommer de igjen og igjen og igjen.



Hva er det som er så magisk med Foca?

Egentlig skulle man ikke tro at det var noe spesielt med Foca. Denne søvnige lille fiskelandsbyen som aldri (heldigvis) vokste til noen turistby. Her er livet laid back og avslappet. Selv de få selgerne og innkasterne på restaurantene er ”lite effektive” sammenlignet med turiststeder lengre syd i Tyrkia. Butikkeierne er mer interessert i å slå av en prat og bli kjent enn å selge og kelnerne blir kjent med gjestene og drar på bar med dem etter vakta er over. Kanskje er det nettopp denne lite stressede stemningen som tiltrekker så mange turister?



Dette kan likevel ikke være hele sannheten. De fleste som ferierer i Foca er nemlig tyrkere, utenlandske turister er et mindretall. Tyrkerne kommer fordi det nesten alltid blåser en mild fønvind her ute ved Egeerhavet, og det er flere grader kjøligere enn inne i byen (Izmir) eller andre storbyer om sommeren. De kommer for å fiske eller for å spise fersk fisk og sjømat på Focas mange fiskerestauranter. De kjøper seg sommerhus og blir boende hele sommeren. Om kveldene subber de langs havna i shorts og slippers og knasker saltede solsikkefrø og slikker på en is.

Focas grunnleggelse
Foca ble grunnlagt av greske stammer (Aeloene) cirka 800 år før Kristus, og det opprinnelige navnet på byen var Phokaia. Navnet skal ha kommet av det greske (og tyrkiske) ordet for sel, ”fok”, fordi det fantes masse munkeseler i området og noen mener også fordi øyene utenfor Foca lignet på seler som duppet i vannet. Fordi byen er 2800 år gammel kalles den for "Eski Foca" eller "gamle Foca" på tyrkisk. Og må ikke forveksles med annen fiskelandsby cirka 20 kilometer lenger nord som heter "Yeni Foca" eller "Nye Foca". Rundt 500 f. Kr. var Foca en av verdens største byer, og hadde en livlig havn med store båter som kunne ta mye last og passasjerer. Grunnleggerne av Foca dro senere ut og grunnla Masilla og Nikaia i Syd-Frankrike, idag bedre kjent som Marseille og Nice.



Hvordan kommer man seg til Foca?

Det er gledelig å se at en god gammel aktør som Lilleputreiser, er tilbake i Foca etter mange års fravær. Lilleputreiser solgte turer til Foca på 80-tallet i turistmens spede begynnelse i Tyrkia, den gang under navnet Gulliver. Lilleput har pakkereiser til Foca igjen i år.

Tyrkiareiser selger turer til Cesme som også lander i Izmir, hos dem kan man bestille kun fly og ta en taxi (fastpris) til Foca. Via Travel under Vias Ferieverden har pleid å ha et charterfly til behandlingsstedet Balcova i Izmir, men det er ikke alltid lett å finne ledige seter her. Ofte er Turkish Airlines via Istanbul like billig som å reise med charterfly, hvis man ikke har noe imot å skulle skifte fly i Istanbul.

Foca eller Eski Foca ligger på vestkysten av Tyrkia, cirka 1,5 time nord for Izmir som er Tyrkias tredje største by.




Bookmark and Share