Hanedan-stranden
Foca er ikke kjent for hvite sandstrender, men har en veldig fin rullesteinsstrand cirka 3,5 kilometer utenfor sentrum. Denne stranden har blått flagg (internasjonalt anerkjent kvalitetsstempel på strender) og kalles Hanedan-stranden. Det går minibusser (”dolmus”) fra busstasjonen via hovedveien ut hit og det koster en slikk og ingenting. Se etter minibussen med ”Hanedan plaj” eller ”Hanedan beach” skilt i vinduet. Bussene stopper om du vinker på dem når de kjører forbi. Dolmus’ene går i kontinuerlig skytteltrafikk fra om morgenen til cirka 18:00. Man kan også ta en taxi, dersom man blir så lenge på stranden at den siste dolmus’en har gått.
Hanedan-stranden sett fra sjøen.
På Hanedan-stranden betaler man for å komme inn, men får dermed rett til å benytte solseng og parasoll. Puter til solsenga må man be om. Hanedan har restaurant/bar, iskiosk, toalett, dusj, innendørs garderobe og utleie av padlebåter.
Ønsker man mer vannsport, finnes dette på hotel Club Phokaia, et stort hotell som ligger midt i mellom sentrum og Hanedan-stranden. Bor man ikke på dette hotellet, kan man likevel leie utstyr som joller, lasere eller hobicat katamaraner. Sjekk evt dette med Club Phokaia. Merknad: Club Phokaia Hotel ble ikke åpnet for sesongen 2009. Påfølgende sesonger bør man forhøre seg om de er gjenåpnet.
Hobicat-seiler fra hotel Club Phokaia.
Andre strender
Det finnes også andre strender og bukter og viker hvor man kan bade, om enn alle ikke like velorganiserte. Nesten alle buktene fra sentrum og ut til Hanedan er strender av varierende kvalitet, for eksempel ved Leon-hotellet, Samata beach like ved eller Halk Plaj (folkestranden er veldig full av landsbyfolk som griller og bader med klærne på).
Man kan også bade fra bystranden, en smal stripe som går igjennom hele sentrum av Foca, bare avbrutt av båter og brygger i selve sentrum. I denne mest sentrale delen av sentrum ble det for et par år siden bygget nye brygger med badetrapper, så man kan slenge seg nedpå eller hoppe uti bokstavelig talt overalt – også midt i byen!
Et par øl i solnedgangen på brygga i Foca sentrum.
Etter Hanedan-stranden begynner en pittoresk, svingete vei gjennom kremhvite klipper og med utsikt over blått Egéerhav, en virkelig flott biltur om man leier bil – eller hvorfor ikke hoppe på minibussen som går til Yeni Foca? (Yeni Foca eller ”nye Foca” er en annen fiskelandsby som ligger ca. 20 minutter nord for Eski Foca langs denne vakre kystveien).
Klippene mellom Eski og Yeni Foca brytes med jevne mellomrom av bukter og viker med strender, noen helt øde hvor man må klatre ned skrenter for å komme til. Andre med bar/disko eller campingplass. Absolutt verdt å prøve om man vil ha en forandring.
Båtturer
Et båtturbåt på bygga i Foca.
Det er mange som tilbyr heldags båtturer i Foca, små og større båter av flere typer. De fleste turene er heldags, starter ved 10-11 tiden og er tilbake ved 18:00-tiden. Man får lunsj om bord og gjerne frukt og te utpå ettermiddagen. Det er flott å se området fra sjøen, og deilig å bade i dypt, krystallklart vann på alle badestoppene. Fra båtturene ser man også de berømte Sirene-klippene.
Badende gjester på en båtturbåt i Foca.
Sirene-klippene
Etter krigen i Troja skal Odyssevs ifølge legenden ha seilt rundt i Egeerhavet i årevis før han fant veien hjem. På sin ferd kom Odyssevs forbi Sirene-klippene. Disse klippene var viden kjent for sine mystiske fuglelignende vakre kvinneskikkelser, også kalt Sirener, som sang så vakkert og forlokkende at alle forbifarende sjøfolk ikke klarte annet en å følge lyden inn mot klippene hvor båtene ble knust og alle omkom. Ingen overlevde å høre Sirenenes sang.
I følge legenden om Odyssevs skal han ha visst om dette, og bad alle sitt mannskap ta voks i ørene og binde ham fast til masten på båten. Uansett hva som skjedde, måtte de sverge på sitt liv om at de ikke skulle løsne ham fra masten, og uansett hvilken ordre han gav, skulle de ikke adlyde. De nærmet seg Sirene-klippene, mannskapet hørte ingenting fordi de hadde vokspropper i ørene, men Odyssevs fra helt fra seg og gal av lengsel etter den vakre sangen han hørte. Han ropte ut ordrer om å snu båten mot Sirene-klippene og de vakre vesnene som sang så forlokkende – men hvor mye han enn ropte og bar seg, buktet og bendet seg, så kom han ikke løs. Båten forlot Sirenes farvann, og derfor – sier legenden – er Odyssevs den eneste mann i verden som har hørt Sirenenes sang og kommet levende fra det!
Sirene-klippene
Note: Noen mener at Sirene-klippene ligger et sted i Hellas, men derom strides de lærde. Det som i dag er den vestlige kysten av Tyrkia, var på Odyssevs tid greske kolonier (kolonisert på 1000-tallet før Kristus) og den virkelige Troja ligger i Tyrkia bare et par timers seilas nord for Foca (rett utenfor dagens Canakkale), så Foca’s Sirene-klipper kan meget godt være de som omtales i Odysseen.
Ps. Se fin artikkel om Foca i Dagbladet her.
2 kommentarer:
Hei, fin blogg om Tyrkia. Jeg planlegger en tur til Tyrkia i sommer. Reiser ilag med et par med unger så vi har tenkt å dra til et sted som er barnevennlig men ikke overfyllt av turister. Er ute etter å oppleve litt kulturelle ting. Har du noen tips?
Hei, Myrthel! Det finnes jo noe for enhver smak i Tyrkia, fra ren (dyr) luksus, mellomklasse og helt ned til de billigste pensjonater. Kulturelle ting kan oppleves omtrent over hele Tyrkia. Det er mye historie og arkeologi, så utflukter til gamle byer og antikke teatre kan nesten alle regioner by på. Det spørs også hvor gamle barna er. Med små barn er det jo deilig å dra til et sted med "all inclusive" eller barneklubb, slik at de vokse får litt fri. Men større unger er det lettere.
Mine favoritter er Foca (vestkysten) og Kas (sydkysten). Se tidligere innlegg i bloggen min om Kas.
Men om du er avhengig av sandstrender så har de en nydelig strand i Cesme (Ilica) (også med varme kilder). Både i Cesme og Foca er det mer tyrkiske turister enn utlendinger. Men Cesme er litt mer for "hot shots"-eliten fra Istanbul, det finnes hippe diskoer og noen flotte hoteller. Foca gir mer en følelse av å være på en gresk øy med små skakke barer og gamle tavernaer langs havna.
Bodrum er også et fint sted. Her er det også populært for jet-set eliten i Istanbul å feriere. Ellers er det veldig mye engelske turister her. Gamle Bodrum sentrum gir også "Hellas-følelse" pga den spesielle arkitekturen med hvitkalkede hus.
I Side (mellom Antalya og Alanya) ligger de antikke ruinene midt i sentrum, det finnes både mindre hoteller og større resorts, og man kan f.eks oppleve opera på antikkteateret i Aspendos-teateret ikke langt unna. Man kan rafte i Manavgat-elven.
I Fethiye kommer det ikke mange Skandinaviske turister, men det er et hyggelig sted. Paragliding og sommerfugldalen er ting å gjøre der, og Dalyan og Marmaris er ikke så langt unna. Se innlegg om Dalyan i tidligere blogginnlegg.
Om du vil ha mer spesifikke tips, send meg en mail direkte og fortell mer i detalj hva dere liker å gjøre osv.
Hilsen Lalla
Legg inn en kommentar