torsdag 4. mars 2010

Bibelhistorie i dagens Tyrkia – de syv kirker

De syv menighetene i Lille-Asia

Johannes Åpenbaring i bibelen forteller om syv tidlige kristne menigheter i det første århundre i Lille-Asia (dagens Tyrkia). Alle syv finner du den dag i dag i det vestlige Tyrkia, ikke langt i fra storbyen Izmir. De syv menighetene var Efesus, Smyrna, Sardes, Pergamon, Philadelphia, Thiathyra og Laodikea.

Smyrna er det gamle navnet på Tyrkia’s tredje største by Izmir, som i dag har rundt 4 millioner innbyggere. Izmir er en av verdens eldste bosetninger som fortsatt er i bruk, byens eldste arkeologiske spor er over 5000 år gamle.

Efesus er kanskje den best bevarte ruinbyen fra romersk tid i Tyrkia, her kan du vandre i marmorgatene, besøke det vakre bibilioteket og amfiteateret som var et av Lille-Asias største med plass til 25 000 tilskuere. Det var her folket i Efesus gjorde opprør mot Paulus og ropte ”Stor er Efesernes Artiemis!”(Ap.gj 19, 23)

Laodikea lå i Lykosdalen, ikke langt fra det vakre kalkberget Pamukkale og ruinbyen Hierapolis (de dødes by). Dette er i nærheten av dagens moderne by Denizli, som er spesielt kjent for tekstilproduksjon av bomull. Ved foten av fjellene i det fjerne som kan sees fra høyden Pamukkale ligger på, lå det gamle Kolosse. (Brevet til kolosserne).

Ruinene av gamle Sardes finnes på veien fra Pamukkale til Izmir, dersom du kjører veien bak fjellene gjennom et landskap av drueranker via Manisa. Sardes har vakre mosaikker og antikke bygninger som er verdt et besøk.

Filadelfia og Tiatyra ligger ganske nær hverandre på veien mellom Manisa og Istanbul. Filadelfia er nær dagens Alasehir og Tiatyra ved dagens Akhisar.

Pergamon har den dag idag en ruvende stor rød kirkeruin som skriver seg fra den gamle kristne menigheten i byen, Red Basilica (Kizil Avlu). Ellers er byen kjent for flotte hellenistiske ruiner på toppen av en akropolis med blant annet verdens bratteste amfiteater. Et av verdens eldste sykehus og psykiatriske behandlingssteder, Asklepion (200 e.kr.) er også verdt et besøk mens man er i Pergamon. Den moderne tyrkiske småbyen Bergama har vokst frem ved foten av akropolis.

Foto: www.sacred-destinations.com / Helen Betts.

Lenke til kapittelet om de syv kirker i Johannes Åpenbaring på Bibel.no: http://www.bibel.no/Hovedmeny/Nettbibelen.aspx?book=REV&chapter=2

Kartet er fra: Wikipedia.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hei jeg synes jeg leser mye greske glosser og ord her men du utellater det og nevne dette med vilje? alle disse stedene/byer har jo sin opprinnelse i antikkens Hellas uansett hvor mange som deg prøver å forandre på historien...det Ottomanske riket kom først til vår del av verden på 1400 tallet så det er drøyt å påstå at alt dette er tyrkisk?!

Lalla sa...

Greske stammer koloniserte vestkysten av det kontinentet som idag kalles Tyrkia på 1000-tallet før Kristus. Tyrkerne kom først til området på 900-tallet etter Kristus.

Jeg påstår ikke at dette er tyrkisk, men at det ligger geografisk i dagens Tyrkia.

Anonym sa...

Til Anonym. Igjen kan man si : gresk og gresk fru blom. Viktig å understreke at nå tok grekerne mye av sin inspirasjon fra det gamle Persia. Romerne stjal igjen alt fra grekerne..Så når Tyrkerne erobrer igjen blir det på mange måter deres!