torsdag 10. april 2008

Istanbul - en spasertur i Beyoglu


Beyoglu må vel kunne kalles ”hjertet av Istanbul” – det yrende folkelivet, atmosfæren, en heksegryte av gammelt om nytt, folkeliv, musikk av alle slags varianter som strømmer fra butikkene, gateselgere, gatemusikanter, shopping, barer og restauranter.

Fra Taksim-plassen, ta en spasertur nedover Istiklal-gaten. Fra toppen kan se se ut som et svart bølgende hav av mennesker. Men ikke vær redd, hiv deg uti! Du finner en blanding av nye moderne butikker, både kjente merkebutikker og rimelige tyrkiske merker. Men også smug og alléer med luer, skjerf, sjal, CD’er, smykker og vesker. Flere kinoer finnes også, og dersom det står ”orijinal” på filmplakaten, betyr det at filmen vises på originalspråket med tyrkiske undertekster.

Området Beyoglu kaltes for ”Pera” i gamle dager, og var et eksotisk, franskinspirert område der utlendingene i Istanbul bodde. Det være seg franskmenn, italienere, grekere, jøder og armenere, for å nevne noen. Fremdeles ser man franske navn på mange av bygningene – legg merke til hvor vakre mange av dem er! Og fordi de folkeslag som ikke var muslimer bodde i området, kryr det også at mer eller mindre bortgjemte kirker og katedraler. Løft øynene opp fra folkelivet, se inn i smug og oppdag disse gjemte kirkene.


For eksempel på høyre side halvveis nede i Istiklal-gaten, finner du Cicek Pasaji (blomsterpassasjen). Inne i den vakre bygningen er det restauranter, men gå heller inn i fiske og grønnsakmarkedet på siden av bygningen. Etter noen meter, på høyre side, ser du en svart dør. Den går inn til en bortgjemt liten armensk kirke. Det er lov å gå inn…

Prøv en tur med den gamle sporvognen nedover gaten til enden. Her heter det Tünel – verdens nest eldste undergrunnsbane (bygd i 1875) som fortsatt er i full drift. Trolig er den også den korteste, med bare to stasjoner! (Ordet tunnel på norsk, kommer forøvrig fra det tyrkiske "tünel".) Billetter til sporvognen kan kjøpes i den lille aviskiosken øverst i Istiklal-gaten, det sporvognen snur. Billetter til undergrunnsbanen finner du i billettluken inne i selve Tünel-bygningen.

Til venstre for undergrunnsbanen ligger Mevlana Dervisj klosteret. Dervisjene er religiøse menn som dyrker islamsk mystisisme og mediterer ved å snurre rundt i timevis.

Interessert i musikkinstrumenter? Du finner mengder av billige instrumenter, både vestlige og orientalske, i gaten med Mevlana-museet.

Lenger nede i bakken, på venstre sider, ligger Galata-tårnet i all sin prakt. Det er et av verdens eldste tårn, bygd i 1348 som brannutsiktstårn. Tro det eller ei: Den første mannen i verden som lyktes med å fly var Hezarfen Ahmet Celebi som i 1632 spente på seg et par vinger og fløy fra Galata-tårnet over Bosporos til Üskudar på Asia-siden. Fantastisk utsikt ved solnedgang!

Det er veldig mye mer som kan fortelles om Beyoglu, spesielt om uteliv, så jeg kommer tilbake med mer informasjon om Beyoglu i et senere innlegg.

Ingen kommentarer: