tirsdag 15. april 2008

Restauranter og barer i Istanbul

Det tyrkiske kjøkken har blitt kalt det tredje beste kjøkken i verden, nest etter det franske og det kinesiske. Helt sikkert er det i hvertfall at den århundrelange historiske kulturblandingen som Tyrkia er et produkt av har skapt en fantastisk matkultur der smaken av Østen og Vesten blandes med asiatisk nomadetradisjon og Middelhavets delikatesser. Om ikke du har noen annen grunn til å reise til Tyrkia, så kan maten være god nok grunn alene.

Både mat og drikke finnes i mange varianter og prisklasser, så er du på lutfattig backpackerferie eller på 5-stjerners luksustur så finner du en favoritt.

Restauranter med typisk tyrkisk mat, meze og sjømat (middels til billig):



- Lunsj: Sultanahmet Tarihi Köftecisi, Selim Usta: Den originale köfte-restauranten fra 1920 på Divan-veien, like i nærheten av den blå moske og Basilika-sisternen. Ta lunsjen her og bestill köfte (tyrkiske små karbonader), piyaz (salat av hvite bønner) og ris.

- Lunsj: Prøv en döner kebap (kjøtt som grilles mens det snurrer rundt), iskender kebap (döner med yogurt), döner dürüm (döner i en wrap), eller ferdiglagede gryterett-kebaber som ligger bak en glassdisk, du kan peke ut det som ser best ut - sulu yemek.

- Blomsterpassasjen i Istiklal-gaten Cicek Pasaji, og alle fiskerestaurantene bak Cicek Pasaji i hele Nevizade-gaten (Beyoglu)

- Pano vinhus og restaurant like bak Beyoglu Balik Pazari og ved det Britiske Konsulatet (Beyoglu)

- Et stykke oppover Istiklal-gaten fra Tünel i sidegatene tvers overfor the svenske generalkonsulatet finnes det mange restauranter med kjempegod mat; for eksempel Refik , Sofyali, Asmali Mescit Balik Evi, Yakup 2 (Beyoglu)

- Neyzen Restaurant og andre omliggende restauranter i Kumkapi

- Mehmet Usta, i Kirecburnu oppover langs Bosphoros, enkel standard men kjempegod mat og billig. Man kan se munningen til Svartehavet fra vindusbordene.

Trendy restauranter med hipt, kontinentalt kjøkken (europeisk prisnivå):

- Mikla, på toppen av The Marmara Pera Hotel er oppkalt etter vikingenes navn på Istanbul. Eier og gourmetkokk Mehmet Gürs har tyrkisk far og finsk-svensk mor. Dette er kanskje den mest populære restauranten i Istanbul for tiden. Baren har fantastisk utsikt over Istanbul, og cocktails av ypperste kvalitet. Reservasjon kreves. Tlf: +90 212 293 5656. (Beyoglu)

- Like ved ligger Lokanta som også er eid av Mehmet Gürs. Dette er restaurant tidlig på kvelden, men forvandles gradvis til en bar/klubb om kvelden når bordene ryddes og musikkens volum skrus opp. Om sommeren er også takterrassen åpen med restauranten Nuteras. Reservasjon kreves. Tlf: +90 212 245 6070. (Beyoglu)

- 360 restaurant / bar med 360 graders utsikt i øverste etasje av Misir Apartmani, en bygård med inngang fra Istiklal-gaten. Ta heisen til toppetasjen. Tlf: +90 212 251 1042 (Beyoglu)

- Leb-i Derya, restaurant / bar med nydelig utsikt. Innendørs og en liten terasse, samt en bitteliten terrasse på toppen av taket med plass til max 10 personer. Her føles du deg som en fugl på Istanbuls tak – for plass på øverste terrasse bør man reservere. Gå ned Istiklal-gaten forbi Richmond Hotel på venstre hånd, ta til venstre ned første sidegate og gå nedover bakken til du ser skiltet på høyre side. Ta heisen til toppetasjen. (Richmond Hotel har nylig åpnet en Leb-i Derya nummer to i toppetasjen, men originalen er bedre). Tlf: +90 212 293 4989 (Beyoglu)

- Besiktas/Macka-området: Vogue – på toppen av Besiktas Plaza. Tlf: +90 212 227 4404.

- Diverse restauranter og barer i Macka/Nistantasi/Tesvikiye-området.

- Leyla og Reina ved Ortaköy. Dette er utesteder med flere barer og restauranter innen for en dør, beliggende ved Bosporus. Her møtes jet-settet i Istanbul, og det er umulig å komme inn uten reservasjon, med unntak av om du er veldig hipp, vakker og berømt. Høyt prisnivå. Plass kan reserveres gjennom internett.
(Utsikten fra Su-ada ved fullmåne)

- Su-ada: Om du står på ved Bosporus i Kurucesme (like ved Ortaköy) og ser ut på vannet, ser du en kunstig oppbygget øy et par hundre meter ute. Denne kalles for Galatasaray-øya, da den eies av fotballaget Galatasaray. Her er det svømmebasseng for betalende gjester og flere restauranter. Prøv for eksempel Arsipel Restaurant med helt utsøkte og uvanlige tyrkisk sjømatretter.

Trendy og moderne barer (europeisk prisnivå):

- Alle de overnevnte trendy restaurantene har kjempegode cocktails, som Mojito og lignende. På mer lokale typisk tyrkiske barer/restauranter anbefales aldri cocktails selv om det står på menyen, det smaker som oftest som noe katten har slept inn… På disse stedene drikker du ren øl (tyrkisk Efes-øl er bra), vin eller raki.

Barer med bohemsk atmosfære og enkel standard (billig):

- De fleste barene i Imam Adnan Sokak, en sidegate til Istiklal-gaten
- Barer i og rundt Büyük Parmak Sokak en sidegate til Istiklal-gaten
- Smågatene i Ortaköy

Noen ganger er disse barene omtrent umulig å finne, noen av dem må du finne riktig dør i et av de gamle husene i Beyoglu og kravle deg opp alle trappene helt til toppen, der finner du gjerne de koseligste takterassebarer med priser for en slunken lommebok.

1 kommentar:

Baard I. L. Storsveen sa...

Takk for mange fine tips!
Baard